miasto Bytów w internecie

Fotografia lubna
Reklama i Ogłoszenia Ogłoszenia Drobne Katalog Firm

Temp. w Bytowie: b.d.
Piękna zima...groźna zima...
Strony: 1 2
Odpowiedz w tym wątkuZałóż nowy wątek

Pozostaje mi się zgodzić z przedmówcą wyżej. Państwa skandynawskie radzą sobie świetnie zarówno z gospodarką (polecam zobaczyć rankingi PKB per capita), jak i ze społeczeństwem - nierówności w dochodach należą tam do najniższych na świecie, a wskaźniki jakości życia są najwyższe.

Dostatnie państwo Tuska - średnia pensja brutto 3600zł wg GUSu - mediana około 2500zł brutto (1800zł netto)... to najlepiej pokazuje patologię z jaką mamy do czynienia w naszym kraju...

--
Cytuj PW Wyślij e-mail
Poinformuj o poście moderatora forum

Dajcie na luz, pisząc "komuna" miał na myśli ten twór co był do 89r.

Prawda jest taka że pogoda nie daje za wygrana dlatego wszyscy powinniśmy być 2x ostrożniejsi. Co z tego że wina np: jest po stronie kierowcy skoro to ty pieszy możesz stracić życie.
Z drugiej strony dodam, iż nie zawsze zatrzymuje się na przejściu i nie chodzi tu o moj czas, ale o to jakie mogą być tego skutki w najlepszym razie ten z tyłu tylko wiedzie w moj tyl a w najgorszym wpadne w poślizg i wyląduje na tłumie ludzi idących spokojnie chodnikiem.
Co do drogowców to chłopaki jadą z tym śniegiem ostro 24h, ale prawda jest taka że zima jest wyjątkowo uparta. Co z tego że przez cała noc wywożą i odsnieżaja jak rano w ciagu 1h znów napada 20cm śniegu.
Na urzędników szkoda słów.
Przyczepności życzę jednym i drugim.
Cytuj PW

Zima piękna..ale i mrożna ,a przez te mrozy na pewno i zdrowsza.
Opisywana tu uliczna historyjka to nic nowego.Te przepychanki na ulicznych pasach trwają przez cały rok... ale chcę coś inne "szrajbnąć"
Otóż zauważyłem że jeden z forumowiczów cholernie nienawidzi czasy tzw.komuny.Podejrzewam iż kogoś o poglądach lewicowych "zjadł by"żywcem.Tu ogranicza sie tylko do obrażania innych/wyraz p..........y/.W innym temacie stwierdził w sensie negatywnym iż plac przed kościołem to pozostałość /relikt/ po komunie i dlatego trza go migiem przebudować Zgoda ,można tamtych czasów nie lubić wiele było wówczas złego ,ale czy dzisiejsze czasy są aż tak piękne.Osobiście zyje mi się teraz nawet lepiej .ale tęsknię za czasami komuny w temacie np.służba zdrowia ,bezpieczeństwo na ulicach.Teraz masz "komandos' tak wytęskniony paszport w szufladzie w domu ,ale czy stać Cię na korzystanie z niego w temacie wycieczek,wyjazdów . Nie przepadałem i nie przepadam za naszym sąsiadem ze wschodu ,ale obecnie tych sojuszników zza oceanu wręcz nienawidzę.Domniemywać mogę że za amigos z US przepadasz.W jednym ze swych postów proponujesz lewicowcom wyjazd do krajów wschodnich/nie pamiętam czy wymieniłeś tez Kubę/ a ja Ci jako staremu komandosowi proponuję wojskowa wycieczkę z USami np do Afganistanu ew.Irak
Cytuj PW Wyślij e-mail

A może by tak zadziałać, jak w Słupsku:
http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/ar...LUPS...LUPSK/911858842
Cytuj PW

Polacy a chodzi mi o kierowcow niestety nie maja kultury jazdy. Na calym swiecie jezeli nie ma specjalnych swiatel dla pieszych to piesi zblizajacy sie do pasow czyli przejscia przez jezdnie maja pierszenstwo a to oznacza ze kierowcy musza sie zatrzymac. Ale o tym to tylko pomazyc mozemy.
Cytuj PW

A przy okazji tak do kommandosa. Skoro tak nie nawidzisz lewicowców to powiedz mi dlaczego partia lewicowa SLD kiedy dochodzi do władzy po partiach prawicowych musi "naprawiać" gospodarkę i wtedy obserwuje się po tych 2-3 latach wzrost gospodarczy (trzeba odczekać zanim będzie to widoczne - zmiany w gospodarce nie następują od tak). Kiedy partie typu PIS PO dochodzą do władzy wszystko szlag trafia. Może byś się nad tym zastanowił. Po drugie (niech mohery nie czytają, żeby nie dostać zawału). Partie prawicowe służą nie Polsce, lecz Watykanowi. Zwróćcie uwagę wystarczy że biskupi tupną nogą, a wszyscy stoją na baczność. Do tego konkordat. Ile Polska by zaoszczędziła, gdyby został zerwany ( nie ma za to konsekwencji wg prawa międzynarodowego)? Odp brzmi 5 miliardów złotych rocznie - ponoć wszyscy szukają oszczędności.
Kommandosie skoro lubisz te czasy to znaczy, że i po części kochasz komunizm. Różnica jest tylko jedna przed 89r. Polska była prowincją ZSRR, po 89 Watykanu. Zaraz pojawią się opinie, że brednie. Oto przykłady:
1) Policjant, który wystawił mandat w woj. podkarpackim arcybiskupowi został na wniosek arcybacy (argumentował to tym , że nie godzi się wystawiać duchownym żadnych grzywien i należy takiego funkcjonariusza pozbyć) został po 3 dniach zwolniony
2) Dziennikarz woj bodajrze Dolnośląskie zwolniony z gazety za to że skrytykował Kościół.

Ot taka nasza Polska
Cytuj PW

Do zwolenników "czerwonych przed 89r " pouczać to możecie swoje dzieci jeśli je macie lub jesteście w dziecinnym wieku to rozumiem, lub jesteście dziećmi czerwonych i było wam dobrze. A może z edukacją coś nie tak ale to może wina nauczycieli ?

--

Kochaj wrogów, to ich wkurzy!
Cytuj PW

Hehehe widzę że z Komandosem się nie dogadamy. No fakt fanatyk, a z takimi nie da rady normalnie rozmawiać. Nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Nikt tu nie pochwala komunizmu jako reżimu politycznego, bo wiadomo jaki był to ustrój, ale pewne zalety miał o czym wyżej. Dodatkowo można skazać brak bezrobocia, mniejsza liczba popełnianych przestępstw typu zabójstwa, kradzieże. Wskaż kogoś na forum kto chciałby powrotu cenzury, państwa policyjnego. Tutaj nie ma zwolenników czerwonych tylko pewnych rozwiązań, które były kiedyś uregulowane dużo lepiej, anieżeli teraz. A przy okazji ja jeszcze dokonałem porównania, że to samo mamy w chwili obecnej tylko pod rządami nieoficjalnie Watykanu.
Starasz się udawać wielkiego patriotę oki. Ale nie dostrzegasz pewnych zalet jakie były kiedyś a nie ma dzisiaj. Zastanów się też nad tym. No chyba że należysz do bolszewików z PO czy PiS.
Niektórym wystarczy rzucić hasło, że lepiej było uregulowane to i to za komuny, a już Cię okrzyczą komunistą, nie zwracając uwagi na to co tak naprawdę chcesz powiedzieć.

NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM TO WTEDY POGADAMY OKI???????!!!!!!!!!!!!

Post edytowany przez hagar dnia 2010-01-31 15.00.18
Cytuj PW

Kiedyś Ci Moskwa nie przeszkadzała a teraz widać Kolego, że Ci Watykan przeszkadza. I kitu więcej mi nie wciskaj, jesteś taki mądry to załóż swoją idealną partie np. PZPR- BIS. Pozdrawiam :)

--

Cytuj PW

stary komandos dnia 2010-01-31 18.03 napisał(a):

No widać kolegi chyba nie nauczyli czytać ze zrozumieniem. Ale spox.
Komandos i tak Ciebie kocham :P:P:P:P:P:P

Post edytowany przez hagar dnia 2010-01-31 22.10.42
Cytuj PW

stary komandos dnia 2010-01-31 18.03 napisał(a):

No widać kolegi chyba nie nauczyli czytać ze zrozumieniem. Ale spox.
Komandos i tak Ciebie kocham :P:P:P:P:P:P

Post edytowany przez hagar dnia 2010-01-31 22.10.59
Cytuj PW

pan duze p dnia 2010-01-29 23.06 napisał(a):
za komuny było o wiele lepiej niż teraz. teraz to jest same chamstwo  i skurwy............ . komuno wróć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

za komuny to było mniej samochodów, więc i chamstwo mniejsze.
mimo wszystko wg mnie już jest lepiej niż powiedzmy kilka lat temu. kierowcy częściej zatrzymują się i puszczają pieszych. oby tak dalej.

co do tekstu Cobry...
"Nie moja rola w ocenie tego zdarzenia. Wiem jedynie, że reakcja dzieci na nadjeżdżający samochód była prawidłowa. Czy zachowanie kierowcy również? Nie wiem."

z tego co napisałeś to jasno wynika kogo wina jest. twoje "nie wiem" brzmi tu co najmniej dziwnie. może więc pisz to, co wiesz.

--
Mind the Crap
Cytuj PW

(KOMUNO WRÓĆ) PAN "P" JEST BYŁYM TOWARZYSZEM .BYŁYM DYREKTOREM PGR MIAŁ NA WSZYSTKO ! ZGADZAM SIĘ Z MARIUSZ 1 / PAMIĘTAM JAK PODJEŻDŻAŁ AUTOKAR NA NIEMIECKICH BLACHACH , RZUCALI DZIECIAKOM GUMY ROZPUSZCZALNE BATONIKI .A NIEMIECCY TURYŚCI APARATAMI FOTOG....ROBILI ZDJĘCIA .PAMIĘTAM JAK MOI RODZICE ZA KOMUNY STALI TRZY DNI I NOCE BY KUPIĆ NAM BUTY NA ZIMĘ . WIĘC TAKI STARY KOMUCH NIE ROZUMIE ŻYCIA JAKIE PIEKŁO ZGOTOWAŁA KOMUNA W TAMTYCH CZASACH DLA SPOŁECZEŃSTWA !!!
Cytuj PW

Zaczynam od śniegu: jak lezał na naszych ulicach,chodnikach do 89r tak i leży obecnie.Nie ma wpływu na ten fakt żaden ustrój ,wina jest w nas samych..Odśnieżę tylko własne podwórko,z wielką niechecią od przypadku do przypadku to co jest na zewnątrz mojego płotu ,a o resztę niech martwią sie przysłowiowi ONI
Oni to do 89r. byli komuchy ,a obecnie ci oni to solidaruchy.
Im bardziej okazały dom ,im zamożniejszy w nim mieszka nuworysz tym większe hałdy sniegu koło jego ogrodzenia.
Przecież od tego są ONI ,ja nie jestem od sprzątania.Może nie wszystkich dotyczy to powiedzenie "" niech na całym świecie wojna,aby moja wieś spokojna "" Ale większość nuworyszy widzi tylko czubek swego nosa.
Inny obrazek ;z osiedlowego parkingu.Rodzina odśnieża swe czterokołowe cacko ,nowe plastykowe łopaty aż gorące od pracy przesypują ,przenoszą ten śnieg ,ale niezbyt daleko .... pod samochód sąsiada stojący obok niech on martwi sie dalej.
Kiedyś odśnieżałem z synem "kawałek chodnika "przylegający do jego domu.Śnieg zgarnięty,ale pod spodem było gdzieniegdzie trochę zmarzliny.Przechodzącej do szkoły młodzieży/zawodówka/ ustąpiliśmy miejsca ,sami wchodząc w śnieg, jeden z nich poślizgnął się lekko.Po ujściu około 5 m.od nas usłyszeliśmy"SOL BY POSYPALI A NIE KURWA STOJĄ
Takie moje śnieżne impresje
Cytuj PW Wyślij e-mail

z przesypywaniem śniegu pod auto sąsiada to faktycznie czasem tak się dzieje, bo sam padłem ofiarą. z tą różnicą, że moje auto zwałami śniegu zablokował jakiś idiota jeżdżący traktorem z pługiem. nie wiem czym to wytłumaczyć, może zasugerował się zaśnieżonymi dachem i szybą? pomyślał - ee, ten samochód to na pewno do wiosny stać będzie, bo właściciel nie omiata go... nic tylko czuwać przy samochodzie, gdy taki z pługiem jedzie.
parę dni temu byłem świadkiem, jak sąsiad z agresją rzucił się na kierowcę pługa. a to dlatego, że ten zawróciwszy na podwórku miał zamiar odjeżdżać z podniesionym pługiem, niezbyt(w ogóle) przejmując się słabą jakością wykonywanych przez siebie usług. sąsiad gestami "namówił" kierowcę, by wyjeżdżając z podwórza jechał z opuszczonym pługiem. gdyby ten nie posłuchał, jego robotę można by śmiało ocenić na beznadziejną.

--
Mind the Crap
Cytuj PW

a tak na marginesie, czemu gby nie pokazuje temperatury powietrza w naszym mieście? termometr Wam ukradli czy co?

--
Mind the Crap
Cytuj PW

Do przeciwnika "czerwonych przed 89r" Nie myślę wcale aby Cię pouczać,masz swoje zdanie i kwita Ja mam tez swoje ,ale oddaję Bogu co boskie ,a cesarzowi co cesarskie.Ty natomiast negujesz wszystko co było i lubujesz sie w totalnym szarpaniu zwłok PRL.
Sięgasz po wyświechtaną zasadę "NIE dla samego NIE"..Tak patrząc na Twój wczorajszy post widze ze dużo argumentów nie masz lub nie potrafisz ich przytoczyć...Same uogólnienia pod adresem adwersarza ze jest nieuświadomiony,przesiąkł propagandą,że jest niewydolny umysłowo.
Dyskutując o polityce ,jak i czasach przed i po r 89, bardziej przydaje się nam historia niż np.matma ,czy biologia.Nie za bardzo lubię się zwierzać ,ale powiem Ci na "na ucho" moją odpowiedz na Twój tekst --może to wina nauczycieli--
Środek swego wykształcenia zdobywałem w jednym z najlepszych ogólniaków jaki był w woj koszalinskim i najlepszy w Słupsku,
Tam spotkałem nauczyciela historii dzięki któremu moje uwielbienie dla tego przedmiotu trwa do dziś,""Patrz na historię obiektywnie ,nie rób komuś krzywdę dla wygody swego pkt widzenia"" Takie było w przybliżeniu jego motto.Mając w domu dziadka piłsudczyka,nie przepadałem za tzw komuną.Ale mój historyk był sprawiedliwy,potrafił wszystko wyważyć i przekazać.... a wiesz kim ON był?
Był oficerem AK w stopniu kapitana,działał w Gryfie Pomorskim. Ta "obrzydliwa komuna" dała mu sie solidnie we znaki,ale nienawiści do niej nie okazywał,w przeciwieństwie do Ciebie.
Cytuj PW Wyślij e-mail

A teraz do pani "buni"
Przykro mi ze Twoi rodzice musieli -- przed 89 r --stać trzy dni w kolejce za butami dla Ciebie.
Ale czy Tobie jest przykro że teraz --20 lat po 89 r --pokazywany w TV chory człowiek musi stać /czekać dwa lata w kolejce na operację.
Mów co chcesz ,ale za opluwanej przez Ciebie komuny ,tak nie było
Twoi dziadkowie straszyli swe dzieci Babą Jagą,smokiem i rozbójnikami.A już Twoi rodzice straszą Ciebie czerwoną zarazą,jakąś tam komuną czy sowiecką okupacją a Ty powtarzasz jak mantrę że PRL było piekłem.To obecna władza zgotowała piekło tym ludziom chorym na nowotwór ,kiedy usłyszeli ze z braku funduszy mogą nie być dalej leczeni.Kiedyś robotnicy oburzali się ze dyrektor ma pensję 3 -krotnie większa niż oni.Dziś 30 -krotne większe pensje władz kapitalizmu , wcale o dziwo, nie gorszą gorliwych krytykantów PRL..A Ty zrozumiesz to że stocznia kolebka Twojego ideału stoi martwa i zarasta trawą.Kiedyś było tam mnóstwo roboty,powiesz że dla ZSRR ,może i tak ,ale nie było przez to bezrobocia.Jeżeli o stoczni: to celem robotniczych strajków nie była "walka o wolność" bowiem naczelne hasło Solidarności brzmiało
SOCJALIZM TAK ,WYPACZENIA NIE-- widać to na filmach ,zdjeciach z tamtego okresu.Ale o tym "buniu" rodzice zapomnieli Ci powiedzieć
Cytuj PW Wyślij e-mail

Szanowni INTERNAUCI odrobinę szacunku przynajmniej dla siebie samych proszę.Prowadżcie swoje utarczki,przepychanki na PW i 3majmy się tematu bo tak naprawdę to są osoby,które nie mają przyjemności tego czytać.
SZANUJMY SIĘ.

--
...dyskretny chłód
Cytuj PW

Hehehehe a mi się podba. Nawet szczerze mówiąc ostatnio coś czytałem na temat matur i po przeczytaniu tego forum wpadł mi do głowy świetny temat pisemny na historię (matura):
" Wpływ komunizmu i kapitalizmu na odśnieżanie chodników w Polsce :P "

Post edytowany przez hagar dnia 2010-02-01 18.59.04
Cytuj PW

do bania 10
dzieki nabijaniu sie zachodnich turystow z polskiej biedy - ta polska komuna tez troszke predzej padla gdyz zachod dal kase Walensie i tamtejszej Solidarnosci.
przestan majaczyc tylko sie ciesz.
Cytuj PW

ja za Walensa nie stoje bo obalil komune i puzniej zaczal reszte Pol---- wysprzedawac, myslalam ze bedzie inaczej. Ale zachod nabijal sie z polskiej biedy, dawal kase na walke z ta bieda i teraz w koncu Polska jest wolnym krajem i dodatkowo dostepnym dla kazdego czlowieka z tego swiata a nie jak kiedys gdzie sie czekalo na tzw WISE miesuacami lub czasami nawet latami.
Oczywiscie obecny Rzad jest do niczego jezeli tylko spojzymy na dzialalnosc polskiej sluzby zdrowia lub obecne wynagrodzenie dla rencistow a nawet nie wspomne ze doszlo do tego ze Polska posiada ludzi bezdomnych (to nie jest normalne !!! ).
To naprawde WSTYD dla Polski jako kraju demokracyjnego. !!!
a bynajmniej mowi sie co nieco w polsce o tzw demokracji...
Cytuj PW

Emerci, a powiedz w którym kraju nie ma bezdomnych?
Cytuj PW Wyślij e-mail Strona WWW

kiedyś w PRLu :P
Cytuj PW

Strony: 1 2
Odpowiedz w tym wątkuZałóż nowy wątek
Opcje tematu

REKLAMA